Därför är fotbollen störst

Nu ska ni få veta lite grann om den extremt stora sporten fotboll, som man tror grundades runt 900 år före Kristus i det stora landet Kina från deras sport “Cuju”. Dock blev det inte världskänt långt senare då det började utövas i nästan alla länder efter premiärmatchen i det olympiska spelen 1904 i Uruguay. Fotboll är en sport som alla länder i världen kan utföra då till exempel snö och is bland annat är otroligt svårt att räkna med i länder liggandes under ekvatorn. Man behöver inte heller några speciella förkunskaper eller utrustning för att kunna utöva denna sport, förutom en rund boll såklart. För hela 3000 år sedan använde den Mesoamerikanska kulturen kallad Azteker sig av en sport kallad, “Tchatali”. I “Tchatali” var man indelad i lag men i stället för en mjuk boll använde dem sig av en liten sten. Stenen ska ha representerat solen och kaptenen i det förlorande laget blev då offrad till deras gudar.

Därför är fotbollen störst
Därför är fotbollen störst

I stället för hemska inbördeskrig och världskrig kan man idag se sitt land eller klubb bli bäst i världen, utan politiskt inflytande ska läggas emellan var man än befinner sig då alla kan utföra sporten. Genom senaste globalisering av sporten har det lett till en nöjes utveckling som alla skall kunna njuta av direkt live på plats och inte “bara” hemifrån i tv-soffan. Samt självklart att inhemska ligorna skapades världen över som till exempel vår ‘Allsvenskan’ (svensk fotboll) och britternas ‘Premier League’. Nu kunde man till och med börja heja fram sitt lands kommun/region bli bäst.

Dagens fotboll

Fotbollen som spelas idag med dagens regler och utformning grundades i England i mitten på 1900-talet. Från början i Storbritannien var dagens fotboll en nöjes-uppvisning för just den brittiska arbetarklassen, som kunde ha upp till hela 30 000 åskådare. Dessa åskådare förde därigenom sporten vidare till alla som reste ut från Storbritanniens gränser.

Genom att vi kom till industrialismens tid så kunde större mängder av folk mötas och prata fotboll, på exempelvis olika pubar eller i kyrkor. Nu när järnvägarna började formas ihop så kunde man lättare följa med sitt lag i landet. Globaliseringen av fotbollen kan och ska man nog tacka Fédération Internationale de Football Association, mer känt genom förkortningen, FIFA. FIFA ska ha cirka 211 klubbar världen över och även genom ska år gått från 32 till idag över 200 klubbar att ingå.

Fotboll för mig personligen

Som för mig personligen är fotboll en stor del av mitt eget liv då jag är uppvuxen i en stor sportintresserad familj. Jag har ett speciellt minne som kommer från Fotbolls-VM 1994 i USA. På grund av den stora tidsskillnaden så sjukskrev min mamma mig 2 veckor från grundskolan. Nu kunde vi, hela familjen, sitta samlade i TV-soffan det otroligt sena nätterna och heja fram till Sveriges slutliga brons. Denna totala information plus all extern information som man kan hitta på olika sidor över internet är varför jag, Odin Johnny Engström, skrivet om varför fotbollen är den största sporten i världen. Där säger jag tack för mig och hoppas ni haft en intressant läsning om denna härliga sport fotboll.

Fotboll för mig personligen
Fotboll för mig personligen