Fritid och hobby

Hobbyer kan hjälpa människan att utveckla sin kreativitet. Det ger en chans att prova på nya saker och nya idéer utan att det finns stora konsekvenser om man misslyckas. Att spela musik som amatör tillsammans med kompisar ger inte mycket prestationsångest. Det går bra att slappna av och njuter. Det är faktiskt livsbejakande med kreativa aktiviteter. Samtidigt behöver den mänskliga hjärnan träning. Detta kan komma från att spela spel som schack eller brädspel. Det kan också komma från att läsa böcker.

Hobbyer kan vara en minisemester där man undviker den dagliga rutinen och kan åter fokusera sin energi. Hobbyer erbjuder nya utmaningar och chansen att prova något nytt. Mer och bättre självförtroende kan överföras till andra delar av livet, till exempel familj och karriär relationer. De kan till och med hjälpa till att utveckla färdigheter som hjälper mans karriär såsom social kompetens.

Nya människor och idéer ger nya perspektiv

bygga sociala färdigheter

Hobbyer ger en möjlighet att träffa andra människor med liknande intressen. Speciellt för introverta människor betyder det att de kan ha mer social kontakt utan att känna sig blyga eller generade. Detta hjälper till att bygga bättre social kompetens. Man har något att fokusera på istället att fokusera på hur obekväma det känns att träffas främlingar. 

Hobbyer ger ett utlopp för stress som kan vara mycket terapeutiskt och till och med katartiskt. På det sätt kan en hobby hjälper med att undvik utbrändhet. Och det är avslappnande att kunna koppla av och njuta av att göra aktiviteter som inte är kopplade till arbete, sysslor eller annat ansvar. Att syssla med en hobby regelbundet kan till och med minska ångest och depression. Att vara peppad över en hobby leder till en lyckligare person i allmänhet. Man har något att se fram emot helt enkelt.

Fysiska hobbyer som dans eller kampsport har fysiska hälsofördelar. Till exempel vandring inte bara ger en lugnande känsla men minskar också blodtrycket. Här finns varken vinst eller någonting att förlora. Istället får man koncentrera sig på att njuta av aktiviteten utan att behöva hålla koll på poäng eller oroa sig för vem som är bäst. Vissa hobbyer kan vara dyra att börja med. Sport kan kräva att köpa utrustning eller musik kan kräva hyra eller köpa ett instrument och så vidare. Men långtifrån alla hobbyer kräver mycket utrustning till att börja med. Och ibland kan man låna eller hyra en kort tid för att se om man verkligen tycker om hobbyn.

Att uppnå mål som man sätter för sig själv kan ge tillfredsställelse och en känsla av tillfredsställelse som är genomtrevlig. Det är lite annorlunda än när man uppnår mål som uppställts av en lärare eller chef. Det verkar som om alla har en hobby nu. Vissa hobbyer är trendiga och de som gör dem gillar att lägga upp bilder och videor på sociala medier. Detta kan kännas lite tråkig ibland eftersom det verkar som om alla andra har en spännande livsstil. Men låt dig inte luras. De visar bara de goda resultaten som kommer från en hobby och inte processen som ledde till resultaten. En av de bästa saker med hobbyer är att man gör dem för sig själv.