Lugna sporter

Många förknippar sport med nervkittlande konkurrens mellan sina idoler, tuffa tacklingar, hårda skott, fysisk ansträngning och hög fart. För de flesta handlar sport oftast om pumpande adrenalin och kamp, antingen mot klockan, en motståndare eller mot sig själv. Fartfyllda och actionspäckade sporter i all ära. Men ibland vill man bara ta det lite lugnt. Därför är det tur att inte all sport handlar om action. Det finns också en mängd olika sporter om tar det lite mer lugnt och avslappnande. Dessa sporter handlar om avkoppling och mental skärpa. Perfekt för alla som vill varva ned och komma bort från livets stress. I den här artikeln ska jag skriva lite mer om just lugna sporter. Det ska handla om yoga, schack och frågesport!

Yoga

Yoga kan förvisso vara en riktigt fysisk ansträngning. Och dagen efter ett yogapass kan man vakna upp mer rejäl träningsvärk. Men även om många yogaställningar framkallar svett, så handlar yoga fortfarande om avslappning. I yoga utmanar du dig själv och tänjer på dina egna gränser, samtidigt som du stressar av och andas ut all spänning och oro i kroppen.

Yoga

Yoga har blivit en enormt populär träningsform på senare år. Kanske beror detta på en allt stressigare vardag för många. Då är yoga just ett sätt att koppla av. Samtidigt hittar du dig själv. I den här sporten finns ingen annan motståndare, endast du själv. Och att vinna handlar om att utveckla sin egen förmåga.

Schack

När jag själv var liten hade schack lite av en storhetsperiod. Det fanns en schackklubb på skolan och de flesta i klassen var medlemmar. Vi gick ner efter skolan och spelade schack i någon timma istället för att gå till fritids. Schackklubben arrangerade dessutom schacktävlingar där skolans klasser ställdes mot varandra. Det var så klart en stor ära att vinna denna prestigefyllda turnering!

Schack

Schack är kanske inte världens mest populära sport och har svårt att konkurrera med till exempel fotboll, men schack har en alldeles unik charm. Två spelare möts i en intellektuell kamp. Varje drag räknas, så det gäller att planera med omsorg. Ett felsteg kan innebära att en avgörande lucka öppnas som motståndaren kan utnyttja för att skapa sig en fördel som till slut avgör matchen. Vissa kanske menar att schack inte är en sport, men de har givetvis fel. En sport måste inte vara fysisk. Schack är en tävling på mental nivå, men med lika mycket taktik och lika stor ansträngning som hockey. Det anordnas dessutom VM i schack varje år. För den som vill kvalificera sig dit krävs minst lika mycket träning och hårt jobb som för den som vill spela i fotbolls-VM.

Frågesport

Slutligen ska jag skriva några rader om frågesport! Frågesport handlar om kunskap i olika ämnen – det gäller att vara kunnig och beläst för att lyckas inom denna intellektuella idrott. Frågesport är ett vanligt inslag i sociala sammanhang. Middagar med kompisar, spelkvällar med familjen eller quiz på bar och restaurang. Frågesport kan både vara en avkopplande, rolig aktivitet, men även en seriös tävling där deltagarna svarar på frågor om språk, historia, natur och andra ämnen för att kröna en vinnare. Vanliga spel på temat frågesport är till exempel Trivial Pursuit och Svenska språket – Stoltsera med dina språkkunskaper.