Mest dyra sporterna, gymnastik

Dags för ännu en del i vår serie om sporter och kostnader för barn, det är säkert många föräldrar som varje månad brottas med utgifterna för sitt eller sina barns idrottsval och kostnader och i denna del tar vi en titt på den sport som i undersökningen var billigast att utöva.

Gymnastik

Denna sport är i Sverige det fjärde största specialidrottsförbundet med mest kvinnliga medlemmar av alla förbund och det speglar min bild av gymnastik som en sport för tjejer i första hand men när jag tänker på vilka fördelar en person som tränar gymnastik får så önskar jag att jag som kille hade börjat med denna sport då det är en träningsform som ger rörlighet, kroppskontroll, styrka och smidighet. I Sverige finns flera olika former av gymnastik och dom vanligaste är Truppgymnastik, rytmisk gymnastik och artistisk gymnastik.

Gymnastik

I Sverige finns omkring 400 föreningar och för den som vill börja med gymnastik går det bra att hitta en förening i närheten där ni bor på svenska gymnastikförbundets hemsida, förbundet och dess föreningar strävar efter att vara ledande på barngymnastik samt att lära ut på ett uppmuntrande och lekfullt sätt med fokus på barnets bästa och för den vill börja med gymnastik är kostnaden inte så stor då allt som krävs är gymnastik kläder som i riksidrottsförbundets undersökning angavs på 400kr om året.

Resekostnader för gymnaster ligger lite lägre än i andra sporter, kanske främst för att det inte är lika mycket tävlingar under ett år jämfört med till exempel sporter där det spelas matcher varje vecka och vi tittar på medlemsavgiften så ligger den i det under skiktet i undersökningen där gymnastik totalt sett är den billigaste sporten att utföra för barn och ungdomar som deltog i undersökningen med en kostnad runt 2400kr årligen.

 

 

Om vi tar en titt på några av dom olika former av gymnastik som finns i Sverige så är utan tvekan Truppgymnastik den mest populära med omkring 26 000 tävlingsgymnaster och som framgår av namnet så tävlar man i lag med mellan 6 till 20 personer i varje lag i olika grenar som tumbling, fristående och trampett.

Artistisk gymnastik är ganska liten i Sverige men det är säkert flera av oss som sett denna form på Teven från olympiska spelen där det är en populär form som innefattar grenar som bom, bygelhäst, ringar och barr för att nämna några. Rytmisk sportgymnastik är en sport som innefattar olika moment som boll, käglor och band där den tävlande utför ett program på en stor matta, denna sport är ännu mindre i Sverige men finns även den med som en gren på olympiska spelen.

Som en sammanfattning kan jag väl säga att jag tycker det är synd att det inte är så många som utövar gymnastik i någon form då fördelarna för hälsan är många och kostnaderna för att delta i någon av föreningarna runt om i landet är ganska billig och dom flesta har nybörjarkurser med framförallt truppgymnastik som på senare år fått ett stort uppsving.

Gymnastik