Mest dyra sporterna – Upp och hoppa Sverige / Fritidsbanken

Hej och välkomna tillbaka till ännu en del i vår serie om utrustning och dess kostnader för olika sporter inom barn och ungdomsidrotten och i några av våra föregående delar har vi tagit titt på några av dom mest populäraste sporterna i Sverige. I denna del kommer vi titta lite mer generellt samt även dela med oss av en del tips på hur det kan vara möjligt att som förälder sänka kostnaderna för sitt eller sina barns sportaktiviteter.

Unga rör sig för lite

Dyrt att låta barn idrottaSom förälder vet vi att våra barn mår bra av lek och idrott men ändå finns det undersökningar som visar att vi svenskar sitter still mer och mer och om vi tittar på hur våra barn rör sig är det ganska alarmerande. Centrum för idrottsforskning kom ut med en rapport som visade en bild där våra barn och ungdomar har lite motion, stilla sittande och många timmar framför skärmen och generellt kunde man se att pojkar rör sig mer än flickor, yngre mer än äldre ungdomar.  Unga behöver röra sig minst en timme om dagen med pulshöjande aktiviteter som till exempel att cykla till skolan, leka på rasten eller sporta i en idrottsförening för att få någon positiv effekt på hälsan men det var bara 44 % av pojkarna och 22% av flickorna som nådde den nivån i undersökningen som genomfördes på över 50 av våra svenska skolor. Stillasittandet är inte bara ett problem i Sverige och i kampanjen Upp och hoppa Sverige där bland annat vår kronprinsessa Victoria har synts aktivt i under våren uppmärksammats att vi sitter i genomsnitt 9 timmar om dagen och att för mycket stillasittande medför vissa hälsorisker som till exempel övervikt, diabetes 2 och vissa cancerformer. Bland tonårsflickorna som enligt undersökningen ovan inte är mycket aktiva finns det ett klart samband mellan lite aktivitet och psykisk ohälsa. Goda vanor i livet skapas ofta redan i yngre år och hela samhället med oss vuxna har ett stort ansvar och visa våra barn genom att själva göra det som vi vill att dom ska göra eftersom barn oftast gör det samma som vi vuxna gör och inte det som vi säger till dom att göra.

Dyrt att låta barn idrotta?

Att vissa sporter som ridsport, ishockey eller olika bilsporter är dyra att utföra är tyvärr sant men idag finns det så otroligt många olika sporter som kan välja att utföra för att hålla igång kroppen och knoppen och många av dom är inte lika dyra som ovan nämnda men det viktigaste är det ska vara roligt att utföra sporten. Det finns idag klara riktlinjer i många sporter att alla barn ska få delta utifrån sina egna förutsättningar och jag tror att det är ett viktigt steg för att många av våra barn ska få utvecklas i sin egen takt och inte sluta för att dom inte tillhör toppspelarna i laget och inte får spela lika mycket. Att investera i sitt barns hälsa och kanske köpa en cykel eller att låta barnet prova på olika sporter behöver inte bli så dyrt då det finns många idrottsföreningar som låter barn och ungdomar prova på sporter gratis eller till ett billigare prova på pris vilket är ett bra steg, kommer inte ihåg att detta fanns när jag växte upp under 70 och 80 talet. Eftersom många i dag väljer att sitta framför skärmen och spendera sin tid på sociala medier som Facebook eller med spel på till exempel X-box eller direkt på internet på olika sidor som till exempel kingcom och pokerstars så kanske det är en bättre investering med tid och pengar att köpa en cykel för både vuxna och barn och förbättra hälsan för hela familjen.

Övriga tips för att hålla nere kostnaderna och förbättra hälsan

Övriga tips för att hålla nere kostnaderna och förbättra hälsan

Kostnaderna för utrustning kan bli ganska dyr men behöver man verkligen köpa den dyraste och bästa utrustningen för sina barn när dom i många fall växer ut ur utrustningen redan efter ett halvt år?

Inom föreningen kan man anordna loppis och bytardagar då det säkert finns många barn som växt ur sin utrustning och låter den gamla utrustningen bara ligga och skräpa hemma.

Ett annat sätt att spara in pengar kan vara att anordna samåkning till träningar och tävlingar då faktiskt kostnaderna för resor är den utgift som är dyrast för att barnen ska kunna hålla igång med sina sporter.

Ett annat bra projekt som startat upp i Sverige är fritidsbanken som fungerar som ett bibliotek där man kan låna utrustning gratis under 14 dagar vilket ger barn men även vuxna en chans att prova på olika sporter utan att det kostar en förmögenhet. Personligen tycker jag att detta är utmärkt sätt att få alla mer aktiva och att kunna prova på om något är roligt utan någon risk med en dyr investering för utrustning är nog något som alla föräldrar kan göra för sina barns hälsa. Det finns säkert mer bra tips och råd för att hålla nere kostnaderna men för att Sverige ska upp och hoppa behövs det att vi vuxna prioriterar att röra oss mer och att vara en bra förebild för att våra barn ska må så bra som möjligt.