Sporter, utrustning och kostnader – Fotboll

Hej och välkomna till vår serie om sporter, utrustning och utgifter för att utöva sporter för barn och ungdomar. Det finns otroligt många sporter att välja på men frågan är om man som förälder idag verkligen väljer den sport som barnen helst vill utöva då kostnader för utrustning, avgifter och resor i många fall är stora och växer för varje år eller väljs den billigaste sporten? Svenska riksidrottsförbundet utför just nu en undersökning där resultatet kommer presenteras i slutet av detta år eller början på nästa år men vi har uppgifter från samma undersökning från 2009 där några av dom mest vanliga sporterna undersöktes och vi tar en titt på dom nu och på den nya undersökningen när den kommer ut och i denna del tar vi en titt på fotboll.

Drömmen om fotboll

Fotboll är den sport i Sverige som under årens lopp samlat flest utövare och det är säkert idag många barn och ungdomar som drömmer om att bli den nya Zlatan, Messi eller Ronaldo. Svenska fotbollsförbundet arbetar aktivt tillsammans med skolor i Sverige för att spridda fotboll men också idrott i allmänhet med sitt projekt fotboll i grundskolan där barn och ungdomar också får lära sig grundvärderingar som fair play och allas lika värde.

I Sverige finns omkring 3400 föreningar och många av dom anordnar fotbollsskolor där barnen kan börja spela och lära sig grunderna i fotboll.

Jämfört med andra sporter är det relativt billigt att börja spela fotboll då det inte krävs så mycket utrustning och i undersökningen 2009 var kostnaden för en fotbollsspelare omkring 3700kr per år i genomsnitt, billigare för dom yngre och dyrare för dom äldre då utgifter i samband med fler träningar och matcher ökade. Utgifter för utrustning var 800kr per år vilket i stort motsvarar fotbollskor och benskydd medan utgifter för medlemskap låg på 800kr.I Fotboll är den största utgiften resekostnader som årligen låg på 1700kr men ett tips kan vara att anordna mer samåkning för att lätta lite på kostnaderna.

Drömmen om fotboll

Fotbollen (ishockey också) har 2017 infört att för barn och ungdomar upp till 12 år finns det inga serietabeller för att minska problemet med hetsen att det ska vara viktigt att vinna, personligen har jag varit kluven inför detta då jag som barn såg fram emot matcherna, tävlingarna i dom sporter jag höll på med och jag lärde mig hantera framgångar och motgångar på ett bra sätt vilket är viktigt för att klara av livet som vuxen men efter att ha tänkt till lite så tror jag att detta beslut inte är så dåligt då man låter barn vara barn och där alla får chansen att delta utifrån sina egna möjligheter och förutsättningar och framförallt mår nog många barn bättre utan pressen att vara bäst eller skammen när passningen eller målchansen missades vilket jag tror är det viktigaste och troligen kommer fler ungdomar fortsätta längre upp i åldrarna och dom lärdomar jag gjorde när jag var 10år kunde jag likaväl ha lärt mig i 13årsåldern så i mina ögon ett bra beslut och därför en bra anledning att låta sitt barn spela fotboll och dessutom med billiga kostnader är fotboll en sport som dom flesta har råd med.

Fotboll