Största kajaktillverkarna

Att paddla kaja är det många som finner rofyllt, som bästa träningen och som en chans till att komma ut i naturen och verkligen göra något roligt. Kajaken är en fantastisk uppfinning som man hittat hela 2000 år gamla spår av i Arktisk . Då såg kajaken faktiskt identiskt ut med kajaken som vi kan se idag. Den absolut äldsta kajaken man hitta var till och med 5000 år gammal och återfanns på södra Grönlands kust. Ännu tidigare, några tusen år föra Kristus fanns det liknande båtar fast då skinnbeklädda och inte lika stabila eller stora. Onekligen är kajaken en fantastisk båt vars form inte går att överträffa.

Största kajaktillverkarna

I dag finns det många kajaktillverkare runt om i världen och även så i Sverige. En av de största är svenska VKV med rötterna på Vitudden, i Västervik i Kalmars län, och de är har varit verksamma ända sedan 1925. Fyra generationer har tillverkat och sålt kajaker av högsta kvalitet till naturnära människor som velat ha både prisvärt och toppklass på samma gång. Som världens äldsta kajaktillverkare har VKV verkligen blivit ledande på kajaker och har med trygghet satt en livstidsgaranti på alla båtarna som säljs.

 

Personligt anpassade båtar

Alltid handgjort och i två egna grundmodeller med flera undermodeller, där alla kan skifta i utformning efter kundens egna personliga önskemål, vilket gör det enkelt att hitta rätt för. Företaget har även kompletterat sin egna tillverkning med märket Seabird som har liknande upplägg som VKV. De fyra grundmodellerna är VKV Composite, VKV Plast, Seabird Compisite och Seabird Plast. I sitt sortiment finns det en kajak till alla olika typer av paddlare. Djupa sittbrunnar, mer stabila havskajaker, enmannakajaker, tvåmannakajaker, fiskekajaker, kristallkajaker (genomskinliga så man kan se vattnet under sig), tävlingskajaker och kajaker för nybörjare. Detta var inte ens alla! Något som gjort VKV:s kajaker särskilt populära är det unika styrsystemet som båtarna har. Det gör att paddlingen blir mer ergonomisk och inte sliter på kroppen. Ergonomin har alltid legat i fokus när VKV har tillverkat sina kajaker. Sittbrunnarna är rymliga vilket gör att benen får bra plats och att man kan röra på dem under färden. Sittbrunnen är också i princip alltid rymlig och stor så man kan komma in och ut ur sin kajak utan svårigheter. Med tanke på kroppens ställning har kajakerna upprätta ryggstöd som gör att man inte böjer sig i onödan och dessutom får med kraft i frampaddlingen.

Funktion som används av alla

När det gäller funktionerna på båtarna är rodret alltid tillverkat i rostfritt aluminium och stål som är stabila och kraftiga. Detsamma gäller för styrsystemet som nämndes här ovan. Eftersom vikten är viktig när det kommer till kajakpaddling har sittbrunnarna förstärkts med lätt kolfiber. Och för hållfasthetens skull har skarven där höger- och vänstersidan satts samman gjorts extra stark i köllinjen för att klara alla påfrestningar som kan akomma. VKV:s båtar har bland annat setts i OS 1964 när dåvarande stjärnskottet Rolf Petterson tog guld i kajak, under en kajakpaddling i samarbete med National Geographic som gick längst med den Japanska östkusten och självklart i tusentals småsjöar, havsstråk och kanaler med glada amatörer sittandes med paddeln i högsta hugg.

Funktion som används av alla