Välj rätt cykel

När det är dags att köpa ny cykel är det inte alltid så lätt att välja den rätta sorten som passar bäst. Man får naturligtvis först se till vilket ändamål den är tänkt och vad som är nödvändig utrustning, sist men inte minst är det ju dock en kostnadsfråga. Det finns ju mycket enkla typer som i stort sett bara består av två hjul under en ram med styre och sadel till dom mer exklusiva sorterna med många växlar, cykelkorg, förvaringsväskor fastsatta vid sidorna om bakhjulet och en hel del annat som gör cykeln till mer attraktiv för köparen. Men då får man förstås också betala desto mer.

 

Välj rätt cykel

Vilken är den “rätta” cykeln?

 

Det kan kännas som att gå in i en djungel när man går till en cykelbutik för att välja det bästa som är lämpligt och passar bäst. Det finns allt från terrängcyklar som är den mest allsidiga sorten som kan användas på alla tänkbara typer av underlag till landsvägscykel som är en typ av racercykel till den som ska träna och som vill ha en snabb och effektiv cykel och som är bäst lämpad för asfalterat underlag. Så valet av cykel beror på vad man känner stämmer bäst in på behovet och vad man får ut mest av den till det pris man ska betala. För den som cyklar året runt gör bäst i att utrusta sin cykel med dubbdäck för isiga vägbanor som ger en känsla av tryggare framfart.

Vilken prisklass är lämpligast?

När man tittar på cyklar som går uppåt i pris så kan man räkna med lättare och bättre hjuluppsättning på cykeln. Om man ska använda sin nya cykel mycket, rekommenderas ofta att man lägger lite extra pengar från den billigaste för att få mer kvalitet och trevligare upplevelse på cykelturerna eftersom det blir lättare med exempelvis fler växlar. Skillnaden mot en cykel med bara två eller tre växlar är mycket tydliga.

När det gäller barncyklar för dom minsta, som snabbt växer ur sin små cyklar, är det visserligen viktigt att ha god kvalitet på cykeln som det lilla barnet ska använda men när det är dags för cykel nummer två, så måste det få kosta en extra slant, med tanke på säkerheten som till exempel en ringklocka på styret och lampa både fram och bak på cykeln. En mycket viktig sak att tänka på och ta hänsyn till är att det är fungerande fotbroms på cykeln så att barnet lär sig så tidigt som möjligt hur man får stopp om det går för fort eller vingligt fram.

Elcykel

Det senaste på marknaden inom cykelbranschen är elcyklarna som har blivit väldigt populära och man har ökat försäljningen markant på kort tid. Det kan vara ett trevligt alternativ att välja att köpa, inte minst för att det fortfarande är relativt nytt med denna typ av cykel och trevligt att testa. Dessutom är det tillåtet att använda elcykel för transport av barn, vilket kan vara ett alternativ när det är dags att lämna på dagis. Det behövs inget körkort, försäkring eller registreringsskylt. Så det är bara att ge sig iväg och prova på.

Elcykel