Varför hockey?

Den här artikeln ska handla om hockey! Ishockey är nämligen min absoluta favoritsport. Men vad är det egentligen som gör hockey så speciellt och spännande? Det finns många anledningar till att hockey är en så populär sport: det går fort, görs lagom många mål, krävs mycket strategi och så tacklingar! Det är en sport som kräver både finurliga finter och tuffa tacklingar, en sport som blandar fysik och förnuft. Det gäller att hela laget är väl samspelt och följer en tydlig strategi där varje spelare har sin unika och viktiga roll. Det går fort och det händer mycket. Men den kanske främsta anledningen till att jag fastnade för ishockey som barn var målvakterna. De ser helt enkelt häftiga ut i sin utrustning och sina skydd.

Varför hockey?

Fysik och tuffa tacklingar

Hockey är en fysisk sport och hockeyspelare måste vara otroligt starka och vältränade. De ska åka skridskor snabbt, ha bra balans och samtidigt styrka nog att både kunna ta emot tacklingar och tackla motståndare. Det fysiska spelet med tuffa tacklingar är så klart något som roar publiken. Det går en susning genom arenan när någon sätter en snygg, hård tackling. Hockey är en kamp, men det är lagom mycket kamp. Det är aldrig meningen att skada motståndaren som i kampsporter som MMA eller boxning. Men det är heller aldrig mesigt som i fotboll, där spelare som Ronaldo och Neymar rullar runt och åmar sig i gräset i flera minuter efter att de träffats av en liten knuff. I hockey finns inga filmningar. Får man en smäll så reser man sig upp och fortsätter spela, eller så är man så skadad att man måste lämna matchen.

Förnuft och finurliga finter

Men hockey är inte bara fysiskt spel. Det är väldigt mycket taktik. Det gäller att organisera ett stort lag med många spelare. Alla ska spela efter samma strategi och följa samma matchplan. Varje spelare har sin viktiga roll och sitt egna uppdrag att utföra. Även det mindre spelskickliga laget kan vinna matcher mot bättre motstånd genom att utmanövrera motståndarlaget rent taktiskt. Det gäller att spela smart och ta vara på rätt tillfällen.


Förnuft och finurliga finter

Med spelsätten powerplay och boxplay tillkommer ytterligare strategiska moment. Här måste lagen verkligen spela smart. Det laget som har en man mindre på isen måste veta hur de ska försvara sig och hindra motståndaren från att komma till bra skottlägen. Å andra sidan måste det lag som har en man mer på banan ha en tydlig plan för hur de ska hitta luckorna i motståndarnas försvar och få till farliga målchanser. Dessa spelformer är rent taktiskt moment som ofta avgör viktiga hockeymatcher.

Målvakterna

Men den viktigaste anledningen till att jag fastnade för hockey som barn var ändå målvakterna. Jag tyckte att de såg så häftiga ut när de stod där i målet med sina skydd. De breda benskydden som de använder för att styra bort pucken, hjälmen med häftigt tryck och de stora skydden för överkroppen.

Målvakterna

Och framför allt plockhandsken. Alla älskar när målvakten gör en riktig TV-räddning med plocken. Och målvakten är så viktig i hockey. Även ett dåligt lag kan vinna om deras målvakt har en bra dag på jobbet och räddar allt. Men om målvakten missar mycket så påverkas hela laget … då blir det svårt att vinna matcher.  Om man lägger ihop allt detta är det inte svårt att förstå varför så många älskar ishockey!