Vintersport-längdskidåkning

Att åka längdskidor är en väldigt rolig sysselsättning. Det finns många fina skidanläggningar och en av dem ligger i Säfsen. Här finns underbar natur, välskötta spår för längdskidåkning och många platser att stanna på med vindskydd där man kan ta en paus och njuta av utsikten.

För den som vill gå en kurs i längdskidåkning finns en skidskola med både grundkurser, privatlektioner och mer avancerade kurser. Instruktörerna är välutbildade och även om man aldrig åkt skidor, så får man proffsig hjälp på traven. I Säfsen finns många skidbackar att välja på, både snälla och tuffa för hela familjen. Alla backar leder till ett och samma ställe och det är väldigt praktiskt. De mindre familjemedlemmarna kan träna skidåkning i “Filuriland” och där finns även Filurius och hans vänner att umgås med. På denna anläggning får man om man vill åka buss till de skidområden man vill besöka om man visar upp sitt skidpass. Passet skall bokas kvällen före. Här finns en innehållsrik shop och skiduthyrning både för längdskidåkning och utförsåkning. Liftkort kan också köpas här. Om man förbokar sin skidutrustning skall man göra det 3 dagar innan ankomst till skidanläggningen. I Säfsen är alltid alla barn hedersgäster och här kan de lära sig åka skidor på rätt sätt. Det finns 18 olika nedfarter och barnen lär sig snabbt att åka själva nedför backarna så fort de lärt sig att bromsa och svänga. Det är en härlig känsla att få åka sittlift till toppen allra första dagen.

Vitberget

En annan fin ort att besöka för längdåkning är Vitberget i Skellefteå. Här finns ett elljusspår som är 120 kilometer långt och även en fin klassiker som heter “Gula tian” som består av långa sträckor av stav-åkning. Detta spår är idealiskt för dem som skall träna inför vasaloppet. I Gällivare finns en skidanläggning som heter Dundret och det är en av de bästa platserna i världen att åka skidor på. Här har världscupen arrangerat många deltävlingar. Snön ligger kvar ända in i maj månad så det är ett perfekt ställe. Många skidlandslag åker hit på läger eftersom det är så gynnsamt. En av Sveriges främsta skidåkare bor bara en liten bit från spåret och han heter Marcus Hellner. Här finns spår som passar både nybörjare, elit och motionärer.

Vitberget

I Piteå ligger Lindbäcksstadion på Vallsberget och här tränar självaste Charlotte Kalla. Här finns spår för alla typer av åkare, både världseliten och nybörjaren. På sommaren kan man åka skidor inne i skidtunneln. I Arvidsjaur finns ett vackert skidområde vid Vittjåkk. Man åker över myrar och runt bergen och det finns spår för både nybörjare och de mer erfarna skidåkarna.I Boden finns Pagla skidstadion och den är mycket omtyckt av längdskidåkare. Här finns varierande och välpreparerade skidspår att åka på.

Vid Riksgränsen i Låktatjåkko finns Svenska skidlandslaget ofta och tränar. Här är snön kvar ända till midsommar. Man kan åka på skaren utan spår i flera timmar åt gången. Det finns ett spår som är 27 kilometer och man åker från Björkliden via Låktatjåkko Fjällstation, Kärkevagge och fram till Riksgränsen. Spåret är för vana skidåkare.